Dagligdag

Her kan du læse om vores dagligdag

1. Beskeder og whiteboard tavler
2. Hente/Bringe
3. Sygemelding/Raskmelding
4. Måltider
5. Logbøger/"Klapperne"
6. Dagsprogram og faste aktiviteter - Vuggestuen
7. Dagsprogram og faste aktiviteter - Børnehaven

1. Beskeder og whiteboard tavler
Ingen institutioner har ubegrænsede midler til rådighed på vikarbudgettet! Derfor er det en stor hjælp, at vi i forbindelse med en sygemelding fra en medarbejder allerede om morgenen kan danne os et overblik over, hvor mange børn der er i vuggestuen den pågældende dag. På samme måde er det rart at vide, om barnet holder en fridag eller er på ferie. Vi prioriterer det daglige aktivitetsniveau meget højt. Derfor er det ærgerligt at indkalde vikarer, når det ikke er nødvendigt. Dermed risikerer vi ikke at have råd til at sætte vikar på, når det virkelig gælder.

Det er også rart for os at vide, hvornår barnet bliver hentet. Så kan vi eksempelvis vurdere, hvornår et barn skal ringes hjem ved sygdom - og om det er mor eller far, det er bedst at ringe til. Ligeledes er det vigtigt og hensynsfuldt overfor de andre børn og forældre at gøre opmærksom på inkubationstid og symptomer ved smitsomme sygdomme.

Ved hver af de tre stuer finder I en whiteboardtavle, som er et vigtigt meddelelsesforum i det daglige. Det personale, som møder dit barn om morgenen, er ikke altid det samme, som sender barnet hjem om aftenen. Derfor bruges tavlerne til beskeder jer og os imellem: Afhentningstidspunkt, hvem henter barnet i dag, ændring af telefonnumre, holder barnet fri, eller er det sygt. Ligeledes vil vi meddele jer om særligt planlagte ture og dermed ændringer i mødetidspunkt, om epidemier og smitsomme sygdomme, hvem der er vikar, hvis det faste personale holder fri eller er syge osv.

2. Hente/Bringe
Som udgangspunkt kan børnene afleveres og afhentes i hele vuggestuens åbningstid. MEN det er på alle måder hensigtsmæssigt at sætte sig ind i, hvordan dagligdagens aktiviteter er tilrettelagt og så vidt muligt indrette sig derefter. I kan se dagsprogram for hhv. vuggestue og børnehave, nederst på denne side.

I vores institution foregår bestemte ting på samme tid hver dag. Vi tror, det er godt for små børn at opleve den tryghed og sikkerhed, der ligger i faste rammer og rutiner. Noget af det vigtigste, vi kan tilbyde jeres barn, er at lære at indgå i et fællesskab. Derfor betyder det meget, at I respekterer dette fællesskab og udviser hensyn til hele børnegruppen og ikke kun til egne behov. Vi holder morgensamling hver dag kl. 9.30, før vi går tur eller påbegynder en anden planlagt aktivitet. Ved morgensamlingen siger vi goddag til hinanden, taler om dagens aktivitet og ikke mindst synger en masse sange. Det er børnenes tid!

Vi beder jer om at aflevere jeres barn inden kl. 9.30 eller vente, til efter samlingen kl.10, da det er utroligt forstyrrende for børnenes koncentration gang på gang at blive afbrudt midt i en sang, fordi de voksne skal tage imod et barn eller udveksle diverse beskeder med forældrene. Vi mener selv, vi er ret fleksible. Det er faktisk muligt at lave en aftale med os om at aflevere jeres barn på en legeplads, hvis man skal til læge, el. lign. om formiddagen.

Om eftermiddagen beder vi jer ligeledes vise hensyn, hvis I henter barnet, mens vi sidder samlet og spiser frugt (oftest mellem 15 og 15.30). Her slutter vi tit af med et par sanglege, gerne på børnenes opfordring. Nogle børn synes, det er mægtig hyggeligt, at I kommer og kan sagtens koncentrere sig om at spise færdigt, mens andre har glædet sig, til I kom, og bare vil hjem. Vi beder jer i så tilfælde om at tage jeres barn og sige farvel med det samme for ikke at skabe opbrudsstemning omkring hele bordet.

3. Sygemelding/Raskmelding
Hvis jeres barn er sygt eller bare holder en fridag, vil vi gerne vide det SÅ TIDLIGT OM MORGENEN SOM MULIGT.
Ring derfor inden kl. 7:45. Vi formoder, at barnet er sygemeldt, indtil det raskmeldes igen.
HVORNÅR ER MAN FOR SYG TIL AT KOMME I VUGGESTUE?

Vi modtager ikke syge børn. Det vil sige, hvis barnet har feber, udsætter andre for smitte eller ikke er i stand til at deltage i dagligdagens aktiviteter, vil vi ringe og bede Jer om at hente barnet. Hvis barnet har været syg om natten, modtager vi det heller ikke. Det kan smitte de andre og er sandsynligvis for træt og uoplagt til at deltage i en normal vuggestuehverdag.

Det kan på det kraftigste anbefales, at man venter med at sende sit barn i institution igen, indtil det er helt rask, da det ellers vil være mere modtageligt for nye sygdomme. Vi giver ikke medicin. Er der tale om helt særlige tilfælde/kroniske lidelser (astma, feberkramper), og der foreligger fuldmagt samt brugsanvisning fra egen læge, kan vi undtagelsesvis gøre det. Der er desværre en del smitterisiko forbundet med at starte i vuggestue. Nogle børn ”rager alt til sig”, mens andre hurtigt opbygger den fornødne modstandskraft.

Vi gør, hvad vi kan, for at opretholde et godt hygiejneniveau for dermed at nedbringe smittefaren; f.eks. ved hyppig udluftning, desinfektion af puslemadrasser ved bleskift, ved at vaske de voksnes og børnenes hænder, når vi har været på tur eller efter toiletbesøg, og når man har fået pudset næse. Hos os er det blevet fast rutine, at I vasker hænder på jeres barn, inden I afleverer det og siger farvel. Vuggestuen bliver gjort ren hver dag, legetøjet rengøres, og sengetøjet skiftes jævnligt. Personalet og børnene bærer hjemmesko indendørs. I skal benytte jer af de blå ’overtrækssko’, vi altid stiller udenfor indgangsdøren, samt begrænse trafik med egne barne- el. klapvogne i vuggestuen.

4. Måltider
Vi forventer, at børnene har spist morgenmad, inden de møder i vuggestuen. De børn, der møder tidligt, vil få mulighed for at få et stykke brød. Når vi holder morgensamling kl. 9.30, får vi frugt og vand at drikke. Frokosten kl. 11.15 er et hovedmåltid bestående af næringsrige, fortrinsvis økologiske råvarer. Om eftermiddagen får vi brød og vand og en form for frugt eller grønt. Ugens madplan findes på opslagstavlen ved køkkenet.

5. Logbøger/"Klapperne"
Ved hver garderobe ligger logbøger på ”klapperne”. Her kan I læse, hvad børnene har oplevet, hvor de har været på tur, eller hvis der er foregået en særlig aktivitet i vuggestuen. Vi opfordrer jer til at læse i bøgerne, fordi I her kan få indblik i det liv, jeres børn lever i institutionen, mens I er på arbejde. Det kan være en lille fortælling om ét eller flere børn eller en udførlig beskrivelse af, hvorfor vi har valgt en bestemt aktivitet i henhold til årets pædagogiske fokuspunkt. I institutionen bliver der løbende ophængt fotoplancher, både for at illustrere dagligdagen for jer, og for at børnene kan få glæde af at se sig selv og vennerne og få en fornemmelse af sammenhæng.

Det øgede dokumentations- og skrivearbejde, vi pålægges som pædagogisk personale, skal indgå i den samlede ugentlige arbejdstid. Vi ser positivt på dette arbejde, fordi det kan være med til at højne fagligheden. Men vi må også prioritere således, at mindst mulig tid går fra børnene. Derfor kan vi ikke yde den ekstra service at lægge fotos og billedserier på hjemmesiden, så man kan sidde derhjemme og kikke billeder. Vi vil hellere give jer og jeres barn en slags ’Barnets Bog’, den dag I forlader vuggestuen, hvor alle billeder og små episoder er samlet. Det er vores erfaring, at en sådan bog bliver flittigt brugt og har stor betydning som en første fortælling om, hvem man er.

6. Dagsprogram og faste aktiviteter - VUGGESTUE
Bemærk: Behov hos de mindste børn og børn under indkøring kan tilgodeses mere individuelt.

7.30: Vuggestuen åbner.

8.30: Vi fordeler os på stuerne. Børnene leger i hele institutionen.

9.30: Morgensamling på stuerne, hvor vi samles om det runde bord, synger sange og spiser lidt frugt. Vi betragter morgensamlingen som en vigtig aktivitet og ser gerne, at den forgår så uforstyrret som muligt. Derfor er det en god ide at aflevere jeres barn lidt før kl. 9.30.

10.00: Vi går tur. I vinterhalvåret har vi rytmikhold eller kreative aktiviteter for de større børn en gang om ugen. NB: Hvis I, af forskellige årsager så som lægebesøg el.lign. møder senere, så ring til jeres stue og aftal, om I enten kommer til frokost eller om I kan møde os på en legeplads. De andre stuer kan desværre ikke modtage jeres barn. De kan selv have planlagt tur eller mangle personale, således at det ikke er forsvarligt at tage imod flere børn.

11.20: Vi kommer hjem fra tur og kan modtage de ”sene” børn. Vi vasker hænder, dækker bord og spiser frokost. Efter frokost skiftes børnene til at blive puslet, gå på toilettet og børste tænder. De andre børn leger eller får læst højt. De voksne lægger tøj til vask, tager ud af bordet, fejer, tørrer stole og borde af og reder senge.

12.30: Børnene bliver lagt til at sove. Personalet holder pause eller passer de vågne børn.

14.30: Børnene står op og hjælpes med at tage tøj på. Vi rydder sammen madrasser og sengetøj væk.

15.00: Vi spiser eftermiddagsmad og synger et par sange. Derefter leges der på kryds og tværs af stuerne, og de første børn bliver hentet.

16.30 / 17.00: Vi samles på en stue, så de ”sene” børn kan lege sammen. Stille aktiviteter så som højtlæsning, modellervoks og tegning foregår ofte på dette tidspunkt. De voksne sætter vasketøj over, rydder op i køkkenet, sorterer legetøj og rydder op på de andre stuer.

17.00: Vuggestuen lukker.

7. Dagsprogram og faste aktiviteter - BØRNEHAVE
7.30: Børnehaven åbner. Den første time bruges normalt til hyggeligt samvær omkring morgenbordet

8.30 - 10.00: Børnene leger med hinanden eller deltager i forskellige fysiske eller kreative aktiviteter.

10.00: Hvis der er planlagte ture ud af huset tager de afsted. Det kan f. eks. være en tur i skoven, rytmik og bevægelse i nærliggende gymnastiksal, museumsbesøg, teaterbesøg etc.

11.30: Frokost

14.30: Eftermiddagsfrugt

17.00: Børnehaven lukker